Home » Uncategorized » De ce mă duc la referendum

De ce mă duc la referendum

Am decis să merg la referendum. Ca alegător, nu-mi poate nimeni impune neprezentarea. Cu atât mai puțin PDL. Am pledat întotdeauna pentru implicare și atitudine responsabilă, dar mai presus de actul civic sau de simpatia față de un candidat, a stat dorința de a nu-mi fi furat votul prin neparticipare. Un vot neexprimat e mai ușor de fraudat decât unul exercitat. Acum nu mă mână nici responsabilitatea civică, nici vreo simpatie față de artizanii scrutinului. Am depășit etapa emoţională, am renunțat de mult la iluzii. Ceva mult mai primar și mai comun speciei mă determină. Și anume, frica.

Mi-e teamă că țara mea a ajuns într-o fază debilă. Că locul cetățeanului turmentat a fost luat de politicianul debil, care nu știe nici ce vorbește, nici în ce limbă. Am avut în ultimele zile exemple înfricoșătoare, de manifestări schizoide, adevărate patologii în care labilitatea s-a așezat confortabil lângă demență și mitomanie. Pentru mine, un politician care nu-și ține promisiunile electorale se înscrie în lista lungă a demagogilor de duzină. Dar un om de stat care minte cotidian cu ușurința cu care clipește, apoi se duce și schimbă legi și atribuții fundamentale ale instituțiilor menite să apere legile, mi se pare un pericol mai mare ca lovitura de stat. Pentru că o lovitură poate schimba la un moment dat polii de putere, dar minciuna e cea mai perversă formă de violență asupra conștiințelor. Nu ai cum să te raportezi la ea. Nici ca om, nici ca alegător. Cetățenii unei țări în care minciuna ajunge o formă de putere cad sigur și rapid victime, indiferent pentru cine optează la urne.

Mărturisesc că am avut un șoc când am văzut că interviul din El Pais este în limba română. Premierul tocmai declarase cu nonșalanța poliglotului care se poate descurca oricând în orice limbă, că interviul a fost dat în engleză. Nu te-ai gândi, în mod firesc, că o asemenea afirmație nu e acoperită de adevăr, și totuși înregistrarea publicată apoi demonstrează că inclusiv El Pais se străduiește să-i vorbească premierului pe limba lui. Cum poți să rămâi altfel decât halucinat?! Pe lângă asemenea abordări primitive, mă gândesc, plagiatul e un adevărat doctorat în minciună!

De la exemplul El Pais până la perla coroanei, plagiatul, se poate scrie un întreg tratat despre fente, închipuiri, manevre la derută, vicleșuguri, gogoși, plăsmuiri, grosolănii și manipulări. În istoria recentă a loviturii de palat, ele încep cu reprezentarea la Bruxelles. De trei zile în funcție Victor Ponta voia să reprezinte patria. E ca și cum un sportiv, care n-a apucat să aibă vreun rezultat în plan intern, ține morțiș să meargă la Olimpiadă. Dar nu fățărnicia, demascată apoi de propriile-i acte și relații cu Bruxelles-ul, domină exemplul, ci dezechilibrul gesturilor. Primul, în raport cu instituția care urma să decidă speța, și anume Curtea Constituțională. S-a dus, în zori, la CCR, cu aere de respect suveran, iar când magistrații s-au pronunțat, nu le-a mai respectat nici autoritatea, nici verdictul. Al doilea, în raport cu oficialii europeni, către care a pretins că merge din proprie inițiativă pentru a le explica situația, (deși fusese chemat) iar când raportul lor a fost dur și plin de avertismente, a transmis că nu Bruxelles-ul face legile la noi. Ba chiar, Doamnei Reding i-a spus explicit că ‘habar n-are ce vorbește’.

Ce denotă un comportament în care gesturile sunt nu doar lipsite de consistență, ci și incoerente? Mie răspunsul mi se pare înfricoșător. Niciun om lucid nu se poate raporta la așa ceva. Ce a pățit recent un ziarist care a pus la Guvern întrebarea nepotrivită e doar începutul. Dar nu de epurarea politică mă tem, a avut grijă Năstase să ne pună la curent cu ea.

Mi-e frică de această formă parșivă de exterminare a conștiințelor prin care masele sunt prostite sistematic de mincinoși cu funcții în stat. Am un exemplu foarte trist, pentru că mi-e apropiat, de dezastru social consolidat pe minciună. În orașul părinților mei, se taie apa calda mai rău ca-n vremea comuniștilor, iar toată iarna a fost frig în case ca afară pentru că autoritățile locale n-au plătit facturile. În schimb, au ținut concerte și festivaluri la care au mobilizat lumea să-i voteze cu ieftine populisme despre pensii.

De aceea, duminică mă duc la referendum. De teama furtului și de frica minciunii. Mă duc foarte aproape de închiderea urnelor și mă prezint, fără să mă înregistrez, cât pentru a mă asigura că nu a votat altcineva în locul meu. NU dau cu subsemnatul, NU votez. Verific lista, apoi, mă retrag, sperând, ca și în 2009 că, într-un fel sau altul, ce urmează votului ne va aduce un pic mai aproape de adevăr.

Uncategorized

23 Comments to “De ce mă duc la referendum”

 1. Titlul m-a incitat sa dau repede o replica (acida poate), dar apoi …
  Doamna, aveti respectul meu (whatever this does still mean)!

 2. Bine construit…

 3. Bine ar fi ca listele de participare sa poata fi consultate DUPA terminarea perioadei de votare, chiar si a doua zi, pentru ca altfel furtul se poate produce la fel de bine DUPA ce dumneavoastra ati verificat lista. 🙁

 4. Stimata d-na, las un reply intrucat articolul dvrst mi-a starnit compasiunea. Intr-adevar, nu-i usor pt nimeni sa traiasca in Romania regimului Basescu, o Romanie unde dezbinarea, suspiciunea si ura fata de concetateanul tau au ajuns sa fie regula de baza, o regula impusa de comportamentul si exemplul dat de mai-marii tarii. Va felicit pt hotararea de a va sacrifica 10 minute din timpul dvrst pretios pt a castiga o noapte in care sa dormiti linistita intrucat votul dvrst n-a fost fraudat. E interesant cum veti convige dvrst comisia de votare sa va prezinte la control listele de votanti, insa eu va urez succes. Va sugerez insa o modalitate prin care sa castigati multe nopti linistite de acum inainte: pe langa cele 10 minute, mai rupeti-va inca 2 si exercitati-va dreptul la vot spunand un DA demiterii. Daca macar 50% din populatia Romaniei ar proceda asa, sunt convins ca ne-am bucura cu totii o ameliorare a climatului general de suspiciune, intoleranta si ura care planeaza de mult prea mult timp asupra noastra. Cu stima pt atitudinea dvrst responsabila si limbajul dvrst civilizat!

 5. jos pălăria!

 6. Asta spuneam si eu ieri , pe facebook, ca voi face la referendum. Ce bine ca mai sunt oameni care gandesc la fel.

 7. un om cinstit

  LA VARIANTA URMATOARE V-ATI GANDIT:
  VOTEAZA NU 4 400 000
  VOTEAZA DA 4 800 000
  NU VOTEAZA (ASTIA SUNT TOT CU NU):3 000 000
  NU VOTEAZA (DE REGULA, PTR CA NU I INTERESEAZA): RESTUL

  DECI VOTUL DE NU LEGITIMEAZA PUTEREA CELOR 250 DE PARLAMENTARI CARE VOR SA PUNA MANA PE TOATE STRUCTURILE STATULUI

 8. un om cinstit

  COMETARIUL ERA : IN ACEASTA SITUATIE BASESCU PLEACA, DEMOCRATIA DIN ROMANIA PIERDE CEL PUTIN 10 ANI IAR
  VOTUL DVS. VA LEGITIMA PUTEREA CELOR 250 DE PARLAMENTARI CARE VOR SA PUNA MANA PE TOATE STRUCTURILE STATULUI

 9. un om cinstit

  SAU MAI RAU :

  SUNTETI USL-IST(A) ???!!!??

 10. un om cinstit

  DEMOCRATIA INSEAMNA :
  BASESCU A CASTIGAT ALEGERILE PREZIDENTIALE IN ALEGERI (PENTRU 5 ANI). ORICE OM NORMAL CARE CREDE CA TRAIESTE INTR-UN STAT CIVILIZAT(PTR CA NICAIERI IN STATELE DEZVOLTATE NU S-A PUS PROBLEMA SCHIMBARII SEFULUI STATULUI DUPA CUM VOR UNII PARLAMENTARI, CAND LI SE INVARTE VREJUL – SAU MAI BINE ZIS CAND VAD CA I ASTEAPTA PUSCARIA PENTRU CORUPTIE,DELAPIDARE, MITA, TRAFIC DE INFLUENTA, ETC )
  AR TREBUI SA RESPECTE VOTUL DEMOCRATIC DAT IN 2009 SI NU SA NE CHEME LA VOT DIN LUNA IN LUNA, SAU SA INTRODUCA MOTIUNI DE CENZURA DIN LUNA IN LUNA ….POATE, POATE VOR FI LASATI DE CAPUL LOR..SA FACA CE VOR…CAND VOR….
  IN LOC SA-I PREOCUPE STAREA ECONOMIEI, CURSUL VALUTAR,CUM SA SCAPE ROMANII DIN SARACIE PRIN MUNCA, EI NE BAGA SI MAI MULT LA FUND PRIN CHELTUELI PE CARE TOT NOI LE VOM SUPORTA….
  DAR ASTA ESTE…UNII INCA MAI CRED CA POT FI DICTATORI SI CA ROMANII MAI ASCULTA DE DICTATORI.
  NU ROMANII SUNT DESTEPTI SI EUROPENI

 11. Domnule cinstit, mai cititi o data. Eventual, pana la capat. Multumesc.

 12. un om cinstit

  da, acum am ajuns la sfarsit…deci treaba cu comentariul usl-ist pica….si mii de scuze.
  as putea sa completez..eu voi trage masina in apropierea portii de intrare la sectia de votare, voi instala o camera video in masina cu care voi inregistra cate persoane vor vota acolo.

 13. Multumesc, Liana, ai punctat excelent o temere a multora. Pe de alta parte, strategia jocului astuia absurd poate intoarce voturile impotriva adevarului, printr-o numaratoare la fel de lipsita de sens democratic.

 14. Servus Liana.

  Ma duc si eu la referendum. Voi vota DA, pentru ca sunt de-acord cu demiterea presedintelui in functie, pe care il consider total nepotrivit pentru functia pe care o ocupa.

  In acelasi timp, astept alegerile parlamentare din toamna, sa observ pe cine voi vota.

  Victor Ponta este, din punctul meu de vedere, iarasi total nepotrivit pentru functia de premier, insa nu am, ca cetatean cu drept de vot, nicio putere de a-l schimba. Se va vedea in toamna, cand vom avea o noua majoritate. Eu, totusi, ii multumesc ca mi-a dat ocazia sa-mi exprim parerea referitoare la demiterea actualului presedinte, al carei proces a fost validat de CCR.

  La urma urmei, referendumul, asa cum inteleg eu, este despre presedintele in functie, nu despre altceva. Restul clasei politice se va supune votului in toamna.

  Nu inteleg, totusi, care e motivul pentru care ai ales sa scrii asa mult despre premier (sunt de-acord in totalitate cu ce ai scris despre el),cand referendumul este despre presedinte?

  Multumesc mult,

  Laurentiu

 15. bravo!

 16. Ai pus punctul pe i, Laurentiu. Despre cine e referendumul. Nu e despre noi, alegatorii, si nici macar despre presedinte. Ci despre cei care vor sa puna mana pe putere, distrugand statul. Ce am vazut in trei saptamani mi-a fost de ajuns, desi ma lamurisem dupa trei zile. Imi pare rau, dar nu pot face parte din cireada chemata sa voteze, caci asa am fost tratati, ca o cireada, fara optiuni, fara discernamant.

 17. Stau si ma intreb ce fel de oameni sunteti de idolatrizati un om care vorbeste ca un birjar (tiganca imputita… ) care si-a dat singur casa dupa ce avusese alta ,a promovat anagramati in fruntea tarii si a Parlamentului Europei,a fost informator,a vandut flota ,a fraudat voturile la ultimile alegeri ,a lovit un copil,plange,rade,hahaie aiurea…(poate ca ii baut in timpul acela)…Mai oameni buni va place sa va conduca un om ca asta ? Atata nivel aveti?

 18. Tot respectul pentru articol si ce ai transmi prin el!
  NU REUSESC SA II INTELEG PE CEI CARE-L DAU JOS PE BASESCU NEAVAND O ALTERNATIVA…
  @Laurentiu Horubet cum adica dai jos pe cineva si vedem noi cu cine il inlocuim?! plastic vorbind, tu-ti vinzi canapeaua si apoi mergi sa-ti cumperi alta in loc, nestiind daca iti poti permite alta, sau macar daca iti place alta mai mult?!
  Oameni buni ganditi cu capul vostru intainte sa faceti ceva!

 19. @ Vasi:
  am râs de numa’-numa’.
  mai ales la faza cu „a promovat anagramați” – e antologică, pe cuvânt!

 20. @liana: multumesc pentru raspuns. Imi pare rau ca simti ca suntem o cireada trimisa la vot… Eu, unul, simt ca am o oportunitate.

  @marin: te asigur ca gandesc cu al meu cap. Multumesc pentru grija. N-am zis nicaieri ca vreau sa-l dau jos pe presedinte si vad eu cu cine il inlocuiesc… Poate ai fi observat asta, daca ai fi citit postarea mea cu un pic mai multa atentie. Totusi, mergand pe firul tau plastic, daca am o canapea plina cu plosnite, da, o arunc si vad dupa aia ce fac. Mersi.

 21. he-he zambiti va rog dragilor 🙂
  maine va fi mai rau,luni va fi groaznic si la iarna vom varsa lacrimi de sange.
  va “i-au” pe rand
  @Daniel:n-ai inteles nimic din ceea ce inseamna un stat de drept,constitutie si reguli democratice.Nu cred ca de bunavointa duci lipsa.
  @Laurentiu Horubet:idem.In plus ,pari a fi victima perfecta.
  @Vasi : esti fenomenal omule,as fi onorat sa bem o bere impreuna.
  ..
  ps.
  Liana 🙂 excelenta postarea, o sugestie interesanta si curajoasa

 22. Vedem noi pe cine punem? Pai vedem: un uzurpator interimar care, in ciuda obligatiilor de Presedinte al romanilor, se cmporta ca un sef de partid. Adica din LAC in PUT?
  Si pe urma , ce sa votez? daca gasca GRIVCO, numeste mascarada asta referendum popular, e chiar asa? Cum a fost inlaturat Blaga?
  Va rog sa comparati cu inlaturarea lui Geoana: doar grupul parlamentar poate sa il dea jos. Ne place? NU? Asa e regulamentul. In momentul in care l-am incalcat, ADIO stat de drept.
  Restul? Naivitate ?!

 23. S.M. Doamna Liana ALEXANDRU,

  Sincer, cand am citit primele randuri, am simtit o mare durere in ficat si pentru ca nu-mi venea sa cred, am citit toata postarea. Si m-am linistit. Acum, pot sa spun ca exact asa am facut si eu. Chiar am verificat daca nu a semnat cineva in locul copiilor mei care sunt la studi in W.

Leave a Reply

(required)

(required)